Alcatraz

I vår nye serie om fengsler i utlandet, skal vi nå ta for oss Alcatraz. Forrige gang snakket vi om det sørafrikanske fengselet, Robben Island, som er mest kjent for å være det fengselet som Nelson Mandela satt i fangenskap i en mannsalder. Alcatraz er kanskje mest kjent for det av de mest vågale fluktforsøkene i historien. 

alcatraz på utsiden

Kort info

Alcatraz ligger på en øy i San Francisco-bukten, som også heter Alcatraz. San Francisco ligger på nordkysten av California, helt vest i USA. Når det kommer til størrelse, er den 500 meter bred, og er 85 000 m². Navnet Alcatraz kommer fra spansk, da en spansk forsker ved navn Juan Manuel de Ayala, i 1775 – ga navn til alt han så mens han seilt innover San Francisco-bukta. Da så han en øy med mange pelikaner, og kalte øya for Isla de los Alcatraces. Alcatraz er da avledet fra dette lange navnet. Det var først meksikanerne som eide øya, men i 1847 ble den kjøpt av California. Det var en militærguvernør som het John Charles Fremont, som sørget for at øya ble overført til amerikanske myndigheter, for den nette sum av 5000 dollar. Dette var da begynnelsen på det som senere skulle bli Alcatraz-fengselet. Først som et fengsel for militære fanger, og da ved navn “Fort Alcatraz”, og ble tatt i bruk fra 1859. Spesielt under borgerkrigen ble Alcatraz mye brukt, mange sørstatssoldater ble internert her. Belastningen under borgerkrigen gjorde at bygningen ble veldig forfallen, og det var planlagt ett nytt bygg på starten av 1900-tallet. Men så var det et katastrofalt jordskjelv i San Francisco i 1906, som førte til at byggingen av et nytt bygg ikke ble ferdig før i 1911. Det skulle ta enda 20 år før fortet ble lagt ned, i 1933, og Alcatraz ble omgjort til et vanlig fengselsbygg. 1. nyttårsdag 1934 var den første dagen Alcatraz var et offisielt føderalt fengsel. Dette ble sett på som et perfekt høysikkerhetsfengsel. Dette fordi øya var omringet av iskaldt vann. Men dette hindret ikke mange fra å prøve å rømme.

på innsiden av alcatrazFlere rømningsforsøk

Alcatraz har huset mange berømte fanger, som megagangsteren, Al Capone. Han er en av de mest berømte kriminelle i USAs historie, og var innsatt der i 1939. Men tre tidligere innsatte, som er mest kjente på grunn av Alcatraz – er de tre bankranerne, Frank Lee Morris og brødreparet Clarence og John Anglin. Disse tre er de eneste som faktisk har klart å rømme fra Alcatraz og overlevd. Eller, man vet ikke om de overlevde eller ei – det har i alle fall ikke blitt funnet noen lik etter de. For alle andre som prøvde å rømme fra Alcatraz, endte med en noe trist skjebne. Enten så druknet de under rømningen, ble drept eller så ble de fanget. Prosessen med å rømme tok lang tid, og de tre bankranerne brukte en skje og en smørkniv for å grave seg ut. Rømningsdagen kom de seg ut gjennom de 20 cm tykke betongveggen og opp på taket. Fra taket kom de seg ut på vannet, og seilte på en flåte de hadde laget av regnfrakkene sine. Hva som skjedde etter det, er det ingen som vet. Slektninger av brødreparet Anglin påstår de har fått postkort fra de, helt fra Sør-Amerika. Derfor er de tre bankranerne fremdeles offisielt ettersøkte, og om de blir fanget blir de arrestert med en gang. Til sammen var det 36 forsøk på å rømme fra Alcatraz, de 29 årene det var et føderalt fengsel. 15 av de som prøvde å rømme ble drept.

Fra nedleggelse til okkupasjonalcatraz, kongsvingerfengsel.no

“The Rock” ble lagt ned i 1963, fordi det var altfor dyrt å drifte det, det kostet 10 amerikanske dollar om dagen per innsatt, i motsetning til 3 dollar per dag i Atlanta, og fangeforholdene tilfredsstilte ikke moderne forhold i det hele tatt. Et annet kallenavn på Alcatraz var “Djeveløya”, fordi soningsforholdene var nesten umenneskelige. Blant annet var det i flere år forbud mot å snakke i fengselet, som gjorde at flere av de innsatte totalt mistet forstanden. Disiplinmetodene var også helt utrolig, og ulikt det man er vant med i dagens norske fengsler. Her snakker vi fysiske straffer mot de innsatte og hard disiplin. Alcatraz ble lagt ned 21. mars 1963, og nesten på dagen året etter, 8. mars 1964 – ble det tidligere fengselet okkupert av aktivister fra den amerikanske urbefolkningen. De protesterte mot et assimileringsprogram, som var ment å fjerne urinnvånerbarn fra reservater, og som skulle interne de i byer. Dette gjorde de fordi den amerikanske staten ville ta over reservatene som urbefolkningen bodde på, og bruke landområdene til andre ting. Okkupantene ble på øya i San Francisco-bukta i nesten to år, og de krevde blant annet at øya skulle bli ombygd til et senter for urbefolkningen, hvor undervisning, økologi og kultur skulle være senterets formål. Det skjedde mye under de 19 månedene Alcatraz var okkupert, mange av bygningene på øya ble totalt eller delvis ødelagt av branner og opptøyer, og fremdeles kan man se grafitti på flere områder på øya som kom til under okkupasjonen. Okkupantene ga seg, og urbefolkningen og den amerikanske staten kom frem til en løsning. I dag er Alcatraz en turistdestinasjon, og det er en utstilling på øya som viser frem okkupasjonen. Alcatraz har også vært et populært tema i populærkulturen, og mange filmer og TV-serier har blitt lagd med Alcatraz som tema.