Poggioreale

I serien med beryktede fengsler er vi i dag kommet til Poggioreale. Fengselet ligger i Napoli og endeløse fengselsmurer dominerer den fattige bydelen som fengslet har fått navnet sitt fra. Fengslet er berømt og beryktet for å ha hatt kjente mafiabosser innenfor murene. Det er også beryktet for både drap og overbefolkning. I likhet med fengsler som Attica eller tidligere Alcatraz er ikke dette et fengsel som de innsatte ser frem til å gå inn porten i.

Kongsvinger Poggio6Casa Circondariale di Napoli-Poggioreale som er det fullstendige offisielle navnet ble åpnet i 1914 og det regnes som et av de verste fengslene i Italia. Kongsvinger Poggi1Forholdene er så tøffe at fangene drømmer om Norge. Det ble lagt merke til i Italia at den norske stat ble dømt for umenneskelig behandling av ABB. Sammenlignet med de 700 som sitter i strengt isolat i Italia, er hans tilværelse som å leve i luksus. Fangene sliter med overbefolkning og ressursmangel. 9 mann i en celle i tre-etasjens køyesenger er ikke uvanlig. Det er ikke plass til alle på gulvet samtidig. Fengselskjøkkenet lager mat til 1700 fanger, men ingen spiser den maten. Det er ikke vanskelig å se for seg i hvilken tilstand pastaen er når den ankommer cellene etter en time. Fangene får mat av familie eller kjøper den selv, og så lager de sin egen mat i cellene.

Så ille er forholdene at Italia fikk en dom mot seg i den europeiske menneskerettsdomstolen. Det fikk landet i 2013 på grunn av overbefolkning i vanlige fengsler. Italia balanserer på en tynn linje i rettssikkerhetsspørsmål, og Kongsvinger Poggi4er det landet i EU som benytter telefon- og romavlytting mest i politietterforskning. I tillegg har de altså et soningsregime for 700 fanger som er strengere enn det ABB har. På det verste var det over 3000 innsatte i Poggioreale. Et fengsel med en kapasitet på 1300-1400 innsatte. Etter dommen i 2013 ble antallet innsatte halvert, men nå er det på tur opp igjen. Fengslet fylles opp med mafiasjefer og alle de som blir en del av den lokale mafiaen, Camorra. Bydelen der fengslet ligger har mange av sine innbyggere innenfor murene, og fengslet fylles opp av mennesker fra områder uten muligheter til å få lovlig arbeid. Derfor blir de enkelt rekruttert inn i Camorra.

Kongsvinger PoggiDen mest berømte som har sittet fengslet og som fremdeles er det, er Raffaele Cutolo. Mafiabossen med kallenavnet professoren har med unntak at 18 måneder på rømmen sittet inne i hele sitt voksne liv. I over femti år. Med 13 livstidsdommer blir det neppe noen benådning heller. I dag sitter han i fullstendig isolat. Før han havnet der levde han derimot som en fyrste innenfor cellene. Rundt 1970 etablerte han en ny Camorra-organisasjon som endret maktbalansen i Napolis forbryterverden. Nuova Camorra Organizzata ble den største kriminelle organisasjonen i Italias historie. Og alt dette gjorde han fra fengselscellen. Å bygge denne organisasjon med seg selv som leder fikset han med pengene han hadde fått fra den kriminelle virksomheten. Han bestakk fangevoktere og kjøpte lojalitet blant medfanger. Da de slapp ut var han deres beskytter, og de ble lydige fotsoldater. Han fikk egne celler med gode fasiliteter og egen kokk og super mat. Han gikk alltid i designerdresser, og han dikterte mer eller mindre hvor han skulle sitte fengslet. Det blir hevdet at han også kunne bruke fengselsdirektørens telefon slik han ville. Ryktene vil ha det til at han også kunne bestille narkotika og nybakt brød via fengslets sentralbord. Kongsvinger Poggi3Da Poggioreales visedirektør Giuseppe Salvia ville ransake cellen hans i 1981 skal Cutolo ha beordret ham drept. En del av fengslet er nå oppkalt etter Salvia.

Av andre ting som Poggioreale er kjent for er også drap utenfor fengselsporten. I 1998 ble Francesco Mazzarella, en av de mektigste klanlederne innenfor Camorra drept utenfor porten da han ventet på at sønnen Vincenzo skulle slippes ut. I 2015 ble fengslet besøkt av pave Francis, som møtte de innsatte.